Jag måste börja med att ursäkta mig, har insett att jag tydligen inte lyckades publicerade mina blogginlägg utan de var sparade som utkast, så här kommer ett inlägg som skulle ha lagts upp för några veckor sen och inte är så aktuellt längre, eller snarare för att förtydliga, det relaterar inte till vår aktuella litteratur.
Det är många tankar som har väckts de senaste veckorna när jag har läst litteraturen, men en tanke som jag återkommer till när jag går igenom texterna är skillnaden på hur vi anser att kvarlevor bör behandlas idag jämförelsevis mot hur det gjordes historisk och hur det kanske kan kopplas till rådande förhållningsätt i samhället i stort.
Det här med att skelett kan skapar en väldigt betydande turistattraktion vilket Young & Light (2018) skriver om, tycker jag går att jämföras med hur lilla staden Vadstena med drygt 6,000 invånare ser turister från hela världen som kommer för att besöka Heliga Bigittas grav. Även fast Heliga Bigittas gravplats bestämdes mer än 600 år före diskutionen kring Richard III slutliga viloplats kan vi dra paralleller mellan hur de två kända individernas skelett ansågs då som nu som en potentiell turistattraktion. Huvuddelen av Bigittas kropp är begraved i Vadstena men då flera orter ville ha sin beskära del av helgonet löstes det enkelt genom att helt enkelt dela upp kvarlevorna så en del av hennes höftben finns till exempel i Uppsala domkyrka. Det är idag 23 skelettdelar och 2 huvudskålar bevarade i Vadstena. Synen på ett skelett under 1300-talets Sverige skiljer sig från hur vi idag hanterar kvarlevor vilket beskrives i ”The corpse, heritage, and tourism” då ben från Heliga Birgitta har delats ut som gåvor till andra kyrkor och olika prominenta personer genom århundradena, jämförelsevis med Richard III där flera platser diskuteras / hävdar sig vara den rätta / bästa viloplatsen för kungen men tanken att dela på kvarlevorna tror jag aldrig skulle komma på tal idag.
Det är fascinerande att läsa om alla olika aspekter som berörs av att Richard III kvarlevor hittas. De handlingar som nämns i texten, om hur det gjordes DNA test och försök att återskapa kungens ansikte (s. 95), den allmänna nyfikenheten vilket speglas av uppmärksamheten i internationell media och tillströmningen av besökare (s. 99), allt reflektera vår nutids stora dilemma där vi hela tiden kräver bevis och mer fakta. Samtidigt ifrågasätts att skelettet som hittats faktiskt är Richard III även om bevisen visar på det.
Det är mycket som talar för att inga av benen i Vadstena klosterkyrka är Heliga Birgitta men dåtidens samhälle accepterade vad som blev berättat precis som England accepterade att deras kung hade dött i strid utan att se kroppen. Givetvis hade de inte samma möjligheter som vi har idag att få fakta men frågan är om allt behöver bli ifrågasatt?
”The presence of his physical remains became the central focus of attempts to establish historical “authenticity” to distinguish between “truth” and “lies””. (s. 97).
Referenser:
Young, C. and Light D. (2018) “The corpse, heritage, and tourism: The multiple ontologies of the body of King Richard III of England,” i Frihammar & Silverman (red) Heritage of Death: Landscapes of Emotion, Memory and Practice. Routledge, London.
http://birgitta.vadstena.se/images/klosterkyrkan/relikskrin.htm